Nieuws

09
dec

U kunt op ons rekenen

De coronapandemie heeft de gemoederen behoorlijk beziggehouden. Het virus heeft sinds maart veel invloed op onze gezondheid en op de wereldeconomie. Wat betekent dit voor ons fonds en voor uw pensioen? “Voor ons fonds vallen de gevolgen reuze mee”, zegt voorzitter Ed d’Hooghe. “We zijn niet hard geraakt. Dat komt onder andere door ons beleggingsbeleid. Sinds een paar jaar bouwen we onze beleggingsrisico’s af, waardoor we beter beschermd zijn tegen grote koersdalingen op de beurs. We merken wel dat de lage rente negatieve invloed heeft op onze dekkingsgraad. Het ziet er niet naar uit dat de rente op korte termijn gaat stijgen.”

Vertrouwen
Een hele geruststelling is ook de bijstortingsverplichting van de werkgever. “Stel, het zou financieel slecht gaan met ons fonds”, aldus de voorzitter. “Dan springt de werkgever bij. Dat geeft zekerheid en vertrouwen.”

De beleidsdekkingsgraad, die aangeeft of we financieel gezond zijn, was eind oktober 112,0 %. De Nederlandsche Bank schrijft voor dat onze dekkingsgraad minstens 112,6% moet zijn. Ed d’Hooghe: “Voor elke euro pensioen die we nu en in de toekomst moeten betalen, hebben we 1,12 euro in kas. We staan er dus nog steeds goed voor.”

Persoonlijke brief
Ed d’Hooghe: “In het begin hebben we via de website aandacht besteed aan de coronacrisis. Dat was misschien wat te afwachtend. Daarom hebben we het advies van het Verantwoordingsorgaan ter harte genomen en aan iedereen persoonlijk een brief gestuurd. We merken dat mensen dat op prijs hebben gesteld.”

“U kunt op ons rekenen”
Zolang de coronacrisis duurt - en ook daarna - houdt het bestuur de vinger aan de pols. “We bewaken dat de hele administratie soepel verloopt. Denk aan de premie-inning en de uitbetaling van de pensioenuitkeringen. En we blijven zorgvuldig beleggen. Kortom: u kunt op ons rekenen.”

Ed d’Hooghe: “De financiële gezondheid van ons fonds is natuurlijk belangrijk. Laten we tijdens de komende feestdagen zeker ook denken aan onze eigen gezondheid en die van anderen.”