Nieuws

Scheiden? Maak goede afspraken over uw pensioen

Een scheiding kan heel vervelend zijn. Er komt heel wat regelwerk bij kijken. Oók voor uw pensioen. Want uw ex-partner heeft recht op een deel van uw ouderdomspensioen, het partnerpensioen. U kunt hierover ook andere afspraken maken.

Op vrijdag 13 september was het de Dag van de Scheiding. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor goede begeleiding bij een scheiding. Dat is ook nodig, want er moet heel wat geregeld worden. Oók voor uw pensioen. Uw ex-partner heeft namelijk recht op een deel van uw pensioen. U kunt hier andere afspraken over maken. Het is belangrijk om daar goed over na te denken.

Recht op partnerpensioen bij overlijden

Partnerpensioen is het pensioen dat uw partner krijgt als u komt te overlijden. Na een scheiding krijgt uw ex-partner het partnerpensioen dat is opgebouwd tot aan de scheiding. We noemen dit ‘bijzonder partnerpensioen’. Was u niet getrouwd, maar had u uw partner wel bij ons aangemeld? Ook dan heeft uw partner recht op bijzonder partnerpensioen. Krijgt u een nieuwe partner? Dan kan deze alleen het partnerpensioen ontvangen dat is verzekerd na uw scheiding van uw vorige partner.

Recht op ouderdomspensioen bij ingang pensioen

Was u gehuwd? Of had u een geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw ex-partner heeft ook recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Het gaat om de helft van het pensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw ex-partner heeft pas recht op dit deel als u met pensioen gaat.

Direct laten uitbetalen

Uw ex-partner, u of u beiden kunnen ervoor kiezen de uitkering van dat deel direct door ons te laten uitkeren. Daarvoor moeten wij binnen 2 jaar na de scheiding, of einde geregistreerd partnerschap, of scheiding van tafel en bed uw aanvraag hiervoor hebben ontvangen. Het formulier hiervoor staat in Mijn Pensioencijfers.

Maak samen - andere - afspraken

Spreekt u met uw ex-partner liever iets anders af over het ouderdomspensioen? Of over het bijzonder partnerpensioen? Dat mag! Leg die afspraken goed vast. Bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Vergeet niet de afspraken over uw pensioen aan ons door te geven via Mijn Pensioencijfers. Zonder onze bevestiging gelden de afspraken namelijk niet. Doe dit binnen 2 jaar na de scheiding.

Tip: u kunt ook al eerder samen afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Bijvoorbeeld in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Dan hoeft u er bij een scheiding niet meer over na te denken. Vergeet niet om die afspraken ook aan ons door te geven.

Vragen?

Veel informatie vindt u op onze website en in Mijn Pensioencijfers. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.