Nieuws

Hoe beïnvloedt beweging op de financiële markten mijn pensioen?

Wereldwijd is er veel beweging op de financiële markten. De koersen van de aandelen stijgen en dalen ineens veel door ontwikkelingen in Amerika en vele andere landen in de wereld. Ook pensioenfondsen beleggen in aandelen. Wat betekent die beweging voor uw pensioen?

Voor de mensen die pensioengerechtigd zijn op basis van de Nederlandse pensioenwet, is er allereerst de maandelijkse AOW-uitkering. Deze wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en is niet gevoelig voor welke beweging dan ook op de financiële markten of van de rente. De AOW-uitkering wordt aangepast voor (onder andere) inflatie.

Eventueel pensioen dat door Stichting Dow Pensioenfonds (SDPF) uitgekeerd wordt is een zogenoemd 'Defined Benefit' pensioen, waarbij de pensioentoezegging voor iedere deelnemer vaststaat. Ook dit gedeelte van het pensioen wordt in principe niet beïnvloed door de bewegingen op de financiële markten. Zolang het pensioenfonds voldoende geld ter beschikking heeft om de pensioenverplichtingen op de lange termijn te kunnen voldoen. Dit wordt gemeten middels de dekkingsgraad.

Uw inleg wordt belegd

Het geld dat u samen met uw werkgever inlegt voor uw pensioen, wordt belegd. Dat is nodig om de inleg in waarde te laten stijgen en straks het pensioen aan u te kunnen uitbetalen. Dat roept in roerige tijden wel de vraag op of het pensioen in gevaar is als aandelen snel in waarde dalen.

Sinds 2017 heeft SDPF, voor wat betreft de beleggingen, een risico mijdend beleid ingevoerd. Dit betekent het afbouwen van beleggingen die meer risico met zich meebrengen, zoals aandelen. Sinds eind 2023 belegd SDPF niet meer in aandelen, dus is het vermogen niet meer afhankelijk van de schommelingen in aandelenprijzen. Het grootste deel van het vermogen (ongeveer 97%) zit in obligaties met een lager risico dan aandelen. De resterende 3% is nog belegd in alternatieve investeringen zoals onroerend goed en infrastructuur.

We staan er financieel goed voor

In maart 2025 was de dekkingsgraad van SDPF 114,9%. Daarmee zit het fonds ruim boven de minimaal vereiste dekkingsgraad van afgrond 105%. In de eerste weken van april was er veel beweging op de financiële markten. We houden dat goed in de gaten.

Doordat het grootste deel van het vermogen van SDPF in obligaties zit is het dus minder afhankelijk van schommelingen in de aandelenmarkt. Een groter risico voor het fonds is gelegen in de beweging van de rente. Echter, voor SDPF dekken we dit risico voor 95% af (dit noemen we 'hedgen'). Per saldo is het reële effect van rentebewegingen op het vermogen van het fonds heel goed in balans met de verplichtingen.

Mocht het vermogen van SDPF, tegen alle verwachting in, toch nog onder het vereiste vermogen komen dan moet er een herstelplan ingediend worden. Daarnaast is er van Dow, als sponsor, nog de toezegging dat er in een situatie van grote onderdekking (onder minimaal vereist vermogen) geld bijgestort zal worden. Dow heeft in de geschiedenis van het fonds steeds aan deze verplichting voldaan.

Uitstel overstap naar de nieuwe pensioenregeling?

Op 1 juli 2023 ging de Wet toekomst pensioenen in. Daarom komt er een nieuwe pensioenregeling. Uiterlijk op 1 januari 2028 wordt er een nieuwe pensioenregeling van kracht voor de opbouw van pensioenen vanaf dat moment. SDPF wordt een geheel gesloten fonds en zal de pensioenverplichtingen opgebouwd bij SDPF blijven verzorgen voor deelnemers die op dat moment pensioengerechtigd zijn. Bij SDPF wordt het pensioenvermogen en de verplichtingen niet overgedragen (dus niet ingevaren).

Vragen?

Veel informatie vindt u op onze website en in Mijn Pensioencijfers Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.