Pensioen op maat

Eerst meer pensioen, daarna minder

Wilt u de eerste jaren van uw pensioen meer te besteden hebben? Dan kunt u in het begin een hoger ouderdomspensioen ontvangen. U kunt kiezen hoe lang deze periode is, namelijk 5 of 10 jaar. De periode daarna ontvangt u minder pensioen. Dit wordt ook wel de hoog-laagconstructie genoemd. 

De hoogte van uw pensioen mag u niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld van 100:75 (hoog/laag). In de lage periode ontvangt u dan een pensioen van 75% van het pensioen dat u in de hoge periode ontvangt.

Stopt u voor het bereiken van uw AOW-leeftijd met werken? Dan is het mogelijk het gemis van de AOW te compenseren uit uw pensioen.

Let op: deze keuze gaat niet samen met de keuze voor een stijgend ouderdomspensioen. Kijk onder aan deze pagina voor links naar meer informatie daarover.

Wat moet u doen?

Geef aan ons door dat u eerst meer pensioen wilt ontvangen. Dit doet u door het aanvraagformulier uiterlijk 2 maanden voordat u met pensioen gaat in te dienen. Dit formulier staat op Mijn Pensioencijfers.

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en kijk hoeveel pensioen u hebt opgebouwd. Check met de Pensioenschets of uw pensioen voldoende is om uw toekomstplannen uit te voeren. U kunt ook contact met ons opnemen om een oriënterende berekening te laten maken. 

Wat kunt u verder doen?

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW ingaat.

Wat kunt u nog meer kiezen?