Pensioen op maat

Eerst minder pensioen, daarna meer (laag-hoog)

Wilt u de eerste periode van uw pensioen minder ontvangen? Bijvoorbeeld omdat u nog een partner hebt die werkt. Dan kunt u in het begin een lager ouderdomspensioen ontvangen. U kunt kiezen uit een periode van 5 of van 10 jaar. De periode daarna ontvangt u meer pensioen. Dit wordt ook wel de laag-hoog-constructie genoemd.

De hoogte van uw pensioen mag u niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld van 75:100 (laag/hoog). In de lage periode ontvangt u dan 75% van het pensioen dat u in de hoge periode ontvangt.

Let op: deze keuze gaat niet samen met de keuze voor een stijgend ouderdomspensioen. Kijk onder aan deze pagina voor links naar meer informatie daarover.

Wat moet u doen?

Geef aan ons door dat u eerst minder pensioen wilt ontvangen. Dit doet u door het aanvraagformulier uiterlijk 2 maanden voordat u met pensioen gaat in te dienen. Dit formulier staat op Mijn Pensioencijfers.

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en kijk hoeveel pensioen u hebt opgebouwd. Check met de Pensioenschets of uw pensioen voldoende is om uw toekomstplannen uit te voeren. U kunt ook contact met ons opnemen om een oriënterende berekening te laten maken.

Wat kunt u verder doen?

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW ingaat.

Wat kunt u nog meer kiezen?